Putovanja

Sint Maarten

Ostrvo Sveti Martin (fr. Saint-Martin, hol. Sint Maarten) je ostrvo u severoistočnom delu Kariba koje pripada podgrupi Ostrva zavetrine. Nalazi se oko 300 km istočno od Porto Rika. Ostrvo je podeljeno na dva dela. Severni, veći deo ostrva je pod suverenitetom Francuske, dok je južni deo članica Kraljevine Holandije (ranije deo Holandskih Antila). Ova podela datira još od davne 1648. godine.

Sveti Martin

Površina ostrva je 87 km² (holanski deo 34 km², francuski 53 km²). Najviša tačka na ovom vulkanskom ostrvu je vrh Paradi (411 m), u francuskom delu ostrva. Administrativni deo holandskog dela ostrva je u mestu Filipsburg, a francuskog u mestu Marigot. U francuskom delu živi 33.102 stanovnika, a u holandskom 33.119.

Francuski deo ostrva je teritorija Evropske unije i evro je zvanična valuta. Na holandskom delu zvaničan je antilski gulden, mada je američki dolar prihvaćen svuda na ostrvu. Od 2012. zvanična valuta biće promenjena u karipski gulden.

Ostrvo je na dan Svetog Martina, 11. novembra 1493. godine otkrio Kristifor Kolumbo, ali je ono ostalo nenaseljeno sve do 1617. Samo naseljavanje ostrva je postalo izvor sukoba, pa su zbog toga građena utvrđenja sa kojih je bilo lako odbiti neželjene posetioce. Trgovci su morali da se naoružaju topovima kako bi se odbranili, a u nekim starim izveštajima vlade iz 18. veka spominju se i napadi pirata koji su dolazili sa susednih ostrva.  Ostatci iz tih problematičnih vremena kao što su topovi, topovska đulad, sablje i flaše, se često mogu naći pod vodom.

Više od 80 različitih nacionalnosti koje žive u miru zajedno na 87 kvadratnih kilometara čine ostrvo Sveti Martin kosmopolitskim mestom broj 1 u svetu. To je destinacija koja odgovara uksima i željama gotovo svih posetilaca. Sveti Martin ima fantastične prirodne lepote sa prelepim pogledima na tirkizno Karipsko more. Postoje delovi ostrva sa netaknutom vegetacijom u pravom tropskom ambijentu, a mnoge usamljene plaže od belog peska nude potpunu privatnost za one koji se odluče da ih posete.

Postoji bezbroj diskoteka, noćnih klubova i barova sa obe strane ostrva koje vam nude zabavu tokom cele noći. Ritmovi tehno, rokenrol, latino, rege, klasične muzike su samo neki od zvukova koje možete čuti ako krenete uveče u šetnju. Više od 400 restorana će sigurno zadovoljiti zahteve i najvećih gurmana.  Na ostrvu ima nekoliko bioskopa od kojih je jedan sa najmodernijom tehnologijom, u kojem uvek možete pogledati najnovije visokobudžetne filmove. Činjenica da Sveti Martin nudi širok izbor zabave i društvenog sadržaja, znači da noćni i kulturni život nije preskup.

Airbus A340 preleće Maho Beach

Glavni aerodrom na ostrvu je Aerodrom Princeza Julijana, koji se nalazi na samoj obali. Veliki avioni tipa Boeing 747s, Airbus A340s i McDonnell Douglas MD-11s sleću neposredno iznad turista na plaži Maho Beach, što je postala lokalna atrakcija i prilika za fotografisanje. Često se dešava da izduvni mlazovi iz motora aviona bukvalno oduvaju znatiželjnike koji se nađu na putu aviona.

Dodatna pogodnost za turiste je bescarinski status ostrva. Prodavnice su dobro snabdevene svim vrstama robe široke potrošnje  i luksizne robe. U svim prodavnicama se možete pogađati za cenu kao da ste na pijaci, bez obzira da li ste u prodavnici računara ili ste svratili da kupite patike. Ako ste vešti u tome možete spustiti cenu onoga što kupujete za značajnu svotu novca. Nikada nemojte da platite cenu koju vam prodavac prvu saopšti. Moje iskustvo je 200 dolara snižena cena za najnoviji model laptop računara. Malo li je? Najpoznatije firmirane robne marke se ovde mogu kupiti za značajno niže cene, pa čak i do 40% jeftinije nego u Americi, a definitivno je sve jeftinije nego u Srbiji.

Jezici koji se govore na ostrvu su francuski i holandski, ali gotovo svi govore i engleski. U sezoni, na ostrvo pristaje do 10 turističkih brodova dnevno. U toku godine ostrvo poseti u proseku 1.000.000 turista. Kada oko 6 popodne otplovi poslednji brod, mesto Filipsburg potpuno opusti.

Pogledajte foto galeriju


0 komentaraOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *