Putovanja

Saint Thomas

Sent Tomas (engl. Saint Thomas) je ostrvo na Američkim Devičanskim Ostrvima koje pripada SAD-u. Nalazi se u Karipskom moru, zajedno sa ostrvima Sent Džon (Saint John), Sent Kroj (Saint Croix) i Ostrvom Vode (Water Island). Na Sent Tomasu se nalazi glavni grad teritorije, Šarlota Amalija.

Veruje se da je ostrvo bilo naseljeno već 1500. godine p.n.e. a bilo je više talasa kolonizacije. Kristifor Kolumbo je otkrio ovo ostrvo 1493. godine. Ubrzo zatim, pirati su se naselili na ostrvo i koristili ga kao bazu. Najpoznatiji morski razbojnici koji su posetili Sent Tomas bili su Crnobradi i Plavobradi. Danci su zauzeli ostrvo 1666. Na ostrvu se gajila šećerna trska, a na plantažama su radili afrički robovi.

Luka u Šarlota Amaliji na Sent Tomasu

SAD su kupile Danska Devičanska ostrva 1917. godine za 25 miliona dolara, u nameri da se zaštite od napada nemačkih podmornica. Isplata je izvršena u zlatu. Cilj kupovine ostrva je bio deo odbrambene strategije i kontrola Kariba i Panamskog kanala tokom Prvog svetskog rata. Sent Tomas je bio vojna baza u Drugom svetskom ratu. Danas je turizam glavna privredna delatnost.

Američka Devičanska Ostrva su jedina teritorija Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se po zakonu vozi u levoj kolovoznoj traci. To je ostalo još iz vremena kada je teritorija pripadala Danskoj. Međutim, pošto je većina vozila u Sent Tomasu uvežena iz SAD, kao rezultat toga sva vozila imaju volan na levoj strani, što je suprotno od logike. Ovakva vožnja izgleda veoma neobično, a neretko stvara problem kada su na putevima velike gužve, pa je samim tim preglednost koju vozač ima znatno smanjana.

Najlakši način da se krećete po ostrvu je vožnja „safari“ taksijem. To je najčešće veće vozilo otvorenog tipa, sa klupama umesto klasičnih sedišta. Vrlo su praktični i nailaze svakih 10-15 minuta, a vožnja ovakvim taksijem košta 1-2 dolara.

Hotel Ritz Carlton u Sent Tomasu

Na ostrvu ima puno lepih plaža kao što su: Magen’s Bay, Little Magen’s Bay, Coki Point Beach, Renaissance Grand Beach, Morning Star, Sapphire Beach, Secret Harbor, Lindquist Beach, Brewers Bay, Lindbergh Beach, Vessup Bay, Hull Bay. Na većini ovih plaža ćete morati da platite ulaznicu od 10-20 dolara jer su u vlasništvu hotela, a da bi došli do njih morate uzeti taksi, koji košta 6-7 dolara. Cene pića na plažama su skuplje u odnosu na druge destinacije na Karibima, a besplatan bežični internet im nije usluga sa kojom bi se mogli pohvaliti. Ako ga i pronađete negde, brzo ćete odustati od surfovanja jer je veoma spor i praktično neupotrebljiv.

Generalno, ostrvo je mirno, iako je bilo slučajeva nerešenih ubistava. U aprilu 2011. godine je ubijen jedan ugledni građevinski inženjer koji je radio za firmu Klaus-Manning. On je ubijen dok se vraćao sa večere u gradu. U drugim slučajevima se dešavalo da turisti sa brodova budu ubijeni u unakrsnoj vatri između rivalskih bandi na ostrvu.

Nakon prirodnih katastrofa, kao što su uragan Hugo 1989. godine i uragani Luis i Merilin 1995. godine, koji su naneli veliku štetu, ostrvo nastvlja da se ubrzano razvija i privlači sve više posetilaca.

Pogledajte foto galeriju


0 komentaraOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *