Putovanja

Roatan

Roatan je najveće ostrvo u zalivu Hondurasa, nalazi se između dva ostrva Utila i Guanaja, u blizini Mezoameričkog koralnog grebena, najvećeg u Karipskom moru, koji je drugi po redu posle Australijskog velikog koralnog grebena. Roatan je najvažniji turistički centar Hondurasa i ovaj deo Kariba je veoma poznat po najboljem ronjenju (scuba diving).

Las Palmas Beach

Ostrvo je dugačko oko 60 kilometara, a široko oko 8 km, u svom najširem delu. Najviše naseljenih mesta se nalazi na jugo-zapadu ostrva, a pored glavnog grada Coxen Hole-a, koji je ujedno i najveći, ima još nekoliko bitnih, kao što su French Harbour, West End i Oak Ridge. Između gradova French Harbour i Coxen Hole, nalazi se Barefoot Cay, koji je do 2001. godine bio poznat pod nazivom Burial Key. Barefoot Cay je sad u privatnom vlasništvu i prepoznatljiv je po luksuznim hotelima i privatnim vilama u koje odsedaju poznate ličnosti i sveta šou biznisa.

Roatan ima puno prelepih plaža kao što su Las Palmas Beach, Mahogany Bay, West Bay Beach, West End… Nećete pogrešiti ako odete na bilo koju od njih. Većina njih nudi besplatne welcome koktele prilikom dolaska na samu plažu, a osoblje je veoma ljubazno i gostoljubivo. Ako poželite da popijete neko piće ili pojedete nešto, nećete morati puno novca da izdvojite, jer su cene pristupačne. Poređenja radi, cene pića su niže od cena u Beogradu i Novom Sadu. Kvalitetne ležaljeke, suncobrane i peškire nećete morati posebno da plaćate, a ima ih dovoljno za sve posetioce. One udaljenije plaže, nude prevoz mini busevima u oba pavca. Ne treba zaboraviti da na mnogim plažama možete besplatno koristiti wireless internet, ako ste kojim slučajem poneli svoj laptop, tablet ili mobilni telefon.

Pogled na West End sa mora

Korišćenje mobilnih telefona u romingu nije preporučeno, zbog nerealno visokih cena koje zaračunavaju srpski operateri. Ako izaberete mobilne mreže kao što su Claro, Digicel ili Celtel, bićete u mogućnosti da koristite svoj mobilni telefon, ali ako imate potrebu da pozovete nekoga, učinite to iz prve telefonske govornice, uštedećete znatnu svotu novca.

Roatan je špansko govorno područje, ali skoro svi sa kojima se turisti susreću, odlično govore engleski jezik, pa ćete se veoma lako sporazumeti. Turizam i ribolov su dve najvažnije i najrazvijenije privredne grane, i najviše prihoda stanovnici Roatana ostvaruju upravo iz turizma i ribolova.

Roatan je zaista jedno prelepo ostrvo, i ako se ikada budete našli u ovom delu Kariba, nemojte ga zaobići.

Pogledajte foto galeriju


0 komentaraOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *