Putovanja

Nassau

Nasau je glavni grad Bahama. U gradu živi 210.832 stanovnika, što predstavlja 80% stanovništva Bahama. Linden Pindling međunarodni aerodrom, najveći aerodrom Bahama, se nalazi 16 kilometra zapadno od Nasaua i ima dnevne letove za najveće gradove SAD, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo i Karibe.

Grad se nalazi na ostrvu Nju Providens. Tropska klima i prirodne lepote Bahama čine Nasau popularnom turističkom destinacijom. Blizina SAD (290 km od Majamija) utiču na njegovu popularnost, naročito posle zabrane Amerikancima da putuju u Kubu. Letnja temperatura retko prelazi 33°C, a zimi temperatura se kreće između 20° i 26°C i retko pada ispod 10°C. Glavna atrakcija grada je hotel Atlantis Resort, turistički kompleks u kome je zaposleno preko 6000 ljudi, koji se nalazi prekoputa na ostrvu Paradajz Ajland.

Dobrodošlica na ulazu u Nasau

Nasau su osnovali britanaci sredinom sedamnaestog veka pod imenom Čarls Taun, ali je ime promenjeno u Nasau 1695. u čast Vilijama III od Oranž-Nasau. Tokom osamnaestog veka bio je popularno utočište za gusare od kojih je najpoznatiji bio Crnobradi. Toliko popuplarno da je većina poštenih građana napustila ostrvo. Gusari su u Nasau osnovali Piratsku Republiku čiji je šef bio Crnobradi. Da bi povratili red britanci su poslali bivšeg gusara Vudsa Rodžersa, koga su postavili za kraljevskog guvernera, da povrati red. Rodžers je ponudio gusarima oproštaj od kralja Džordža I, pod uslovom da prestanu da budu gusari. Većina su prihvatili, ali su Crnobradi i nekoliko drugih odbili. Do 1718. većina onih koji su odbili su oterani ili ubijeni. I pored kampanje protiv gusara, britanska vlada je sačuvala gusare koji su redovno napadali španske i američke brodove. Zbog toga su španci više puta napadali Nasau tokom osamnaestog veka, napadi tokom kojih je grad više puta izgoreo. Godine 1776. grad su na kratko osvojili američki revolucionari.

Tokom prohibicije u SAD (1919-1934) Nasau je bio jedan od centara za krijumčarenje viskija. U Nasau su se snimali i neki od filmova o Džejmsu Bondu: Operacija grom, Nikad ne reci nikad i Kazino Rojal.

Policjac reguliše saobraćaj u gradu

Bahami su država u Atlanskom okeanu, istočno od Floride, severno od Kube i zapadno od britanske teritorije Ostrva Turks i Kaikos. Naziv Bahami (Bahamas) možda vodi poreklo od španskih reči baja mar (čita se „baha mar“ – plitko more) a možda od lukajanskog imena za Veliki Bahami, ba-ha-ma („veliko gornje srednje kopno“).

Bahame čini arhipelag od 700 malih i velikih ostrva koje zahvataju površinu od oko 259.000 kvadratnih kilometara Atlanskog okeana. Najveće ostrvo je Andros koje se nalazi na zapadu države. Pored Androsa i Nju Providensa, važno je spomenuti i ostrvo Veliki Bahami na severu, gde se nalazi drugi najveći grad Bahama, Friport, kao i ostrvo Inagva na jugu države. Bahami se sastoje od trideset i jednog distrikta sa lokalnim vlastima i ostrva Nju Providens kojim upravlja državna vlada. Trenutno postoje dvadeset i tri distrikta definisana 1996. godine i osam distrikta dodatih 1999. godine.

Ulice Nasaua

Gledano po rasnoj osnovi, crnci čine oko 85% a belci oko 12% stanovništva. Službeni jezik je engleski koji razume skoro cela populacija zemlje. Bahamci su vrlo religiozan narod; zemlja ima najveći broj crkava po glavi stanovnika na svetu. Hrišćanstvo je glavna religija. Baptistička crkva je dominantna; vernici ove crkve čine oko 32% stanovništva, a veliki broj vernika pripada anglikanskoj (20%) i katoličkoj crkvi (19%). Određeni broj ljudi, posebno na južnim i istočnim ostrvima, su pripadnici lokalne religije obi, koja je slična vuduu. Vudu religija je takođe rasprostranjena ali gotovo isključivo u haićanskoj zajednici. Prastanovnici su bili Lukajanski indijanci.

Kultura Bahama je spoj afričke, evropske i drugih kultura. Verovatno najprepoznatljiviji kulturni oblik Bahama je ulična parada džankanu (junkanoo).

Pogledajte foto galeriju


0 komentaraOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *