Putovanja

Cozumel

Kozumel (Cozumel) je ostrvo u Karipskom moru na istočnoj obali Meksika, i jedna od devet opština savezne meksičke države Kintana Ro (Quintana Roo). Glavni grad ove veoma popularne turističke destinacije je San Migel de Kozumel (San Miguel de Cozumel). Ovo je najveće ostrvou u Atlanskom okeanu, dugačko je 48 km i široko 16 km. Nalazi se 20 km od kopna i 60 km od Kankuna (Cancún). Najveći deo populacije Kozumela, oko 77.000 stanovnika živi u San Migelu.

Plaža Azul Golf

Ponosna majka posmatra svoje dete koje dobija poljubac od veselog i prijateljskog delfina. Grupa starih prijatelja uživa u uzbudljivom ribolovu. Zaljubljeni par večera na terasi svog apartmana sa pogledom na more, dok sunce zalazi. Drugarice izlaze iz SPA centra posle tretmana i kreću u avanturu u divlje tropske džungle. Ovo su samo neke od slika iz čudesnog Kozumela.

Na prvi pogled Kozumel može izgledati kao još jedno tropsko ostrvo sa blistavim morem, praškasto belim peskom na plažama i beskrajnim zracima sunca, ali onda bi to bila samo još jedna karipska destinacija. To jednostavno nije tako kada je u pitanju Kozumel. Ovde ćete osetiti toplo gostoprimstvo lokalnog stanovništva, upoznati njihovu bogatu kulturu ili doživeti avanture od kojih ćete ostati bez daha. Na svakom koraku ima nešto uzbudljivo da se otkrije i istraži. Ni jedno drugo ostrvo nije ni „blizu“ Kozumela. Turisti ga sa razlogom nazivaju „Sedmo nebo“. To nije reklama, to je istina.

Kozumel

Od veličanstvenog arheološkog nalazišta u San Gervasiju (San Gervasio), do rustične zelene crkve u El Sedralu (El Cedral), Kozumel ima mogo priča koje želi da podeli sa vama. Prvi doseljenici su bili Maje koji su ostrvo naselili 300. godine. Pre nego što je postalo turistička destinacija, ostrvo je bilo poznato po verskom hodočašću. Mnoge žene su dolazile da odaju počast boginji plodnosti Ixchel. Tokom vekova, Kozumel je postao jedno od najvažnijih svetilišta u regionu Jukatan (Yukatan). Uticaj civilizacije Maja se oseti i danas. Dozvolite vodiču da vas povede u neotkriveni i čarobni svet drevnih Maja, i ubrzo ćete shvatiti zašto se Kozumel razlikuje od ostalih ostrva.

Od verskih hodočašća u prošlosti, Kozumel svake godine postaje sve više popularan. Danas je jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Meksiku i godišnje ga poseti preko dva miliona turista iz svih delova sveta. Ronioci iz celog sveta dolaze u Kozmel da bi istražili Mezoamerički greben, koji je najveći u zapadnoj hemisferi. Greben je dom za više od 250 vrsta tropskih riba, kornjača i raža. Kristalno čista voda vam omogućava da vidite kilometre karipskog podvodnog blaga.

Kozumel viđen kroz središte uragana Vilma

Za nekoga je avantura vožnja u čamcu sa providnim dnom, za nekoga je to penjanje na najviši toranj za slobodno penjanje u Meksiku… Ali bez obzira da li trošite dane na ronjenje sa ražama, istražujete drevne ruševine Maja u San Gervasiju ili plivate sa morskim zvezdama u mestu zvanom „Raj“, sigurno radite nešto što nikada pre niste uradili u svom životu. Možete iznajmiti džip i provozati se po Kozumelu. Zalutati ne možete jer su putevi dobro obeleženi, a i svako iznajmljeno vozilo ima navigaciju. Samo zapamtite, kada naidjete na znak ALTO, obavezno se zaustavite, jer alto znači STOP. Možete iznajmiti i katamaran sa posadom i otići na udaljenu privatnu plažu koja će ceo dan, do zalaska sunca biti rezervisana samo za vas i vaše društvo. A kada sunce zađe, zabava u Kozumelu počinje. Vrele noći učiniće da doživite nezaboravne trenutke u vašem životu. Parovi provode romantično veče i plešu pod zvezdanim nebom u ritmu latino muzike. Drugi sede za stolom na kojem su upaljene sveće i neobavezno ćaskaju. Prijatelji se sastaju u barovima i uz piće slušaju uživo lokalnu muziku. Porodice uživaju u noćnim zabavama u hotelima u kojima su odseli. Mnogi hoteli i odmarališta organizuju nastupe lokalnih pevača i plesača do kasno u noć.

Tokom 2005. godine Kozumel su pogodila dva uragana. Prvi je naišao uragan Emili u julu mesecu. Iako je Emili veoma razoran uragan, naneo je manje štete od uragana Vilma koji je opustošio ostrvo u oktobru.

Pogled na luku

Pogledajte foto galeriju


0 komentaraOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *