Putovanja

Costa Maya

Kosta Maja (Costa Maya) je malo turističko područje koje se nalazi u Meksiku. Deo je maksičke savezne države Kintana Ro (Quintana Roo) koja jedina ima izlaz na Kripsko more. Luka Kosta Maja je strateški locirana samo nekoliko sati od Kankuna (Cancún) i Četumala (Chetumal) glavnog grada i administrativnog centra Kinatane Ro, na granici sa Belizom (Belize).

Nalik na drevni grad Maja, Kosta Maja predstavlja spoj drevnog i kolonijalnog nasleđa meksičkog dela Kariba sa svim današnjim modernim pogodnostima. Kosta Maja je jedna od deset luka u zapadnim Karibima koja ima sve neophodne resurse za istraživanje okolnih džungla i koralnih grebena. To je najkompletnija i najraznovrsnija luka u regionu koja nudi kluturne, prirodne i arheološke ekskurzije. Zbog svega toga važi za jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Meksiku.

Plaža Mahahual

Kosta Maja obuhvata dva mala sela, Mahahual u kojem živi 920 stanivnika, i Xclark sa svega 375 stanovnika. Ovo područje je karakteristično po tome što se veoma brzo razvija, naročito posle izgradnje velikog pristaništa za kruzere, kojima je Kosta Maja redovno svratište, i omiljena destinacija turista. Xclark je udaljen oko 60 kilometara južno od luke, a Mahahual svega 3 km, pa se iz samog sela vrlo lako mogu videti kruzeri koji su dokirani.

Mahahual ima prelepe plaže sa belim peskom i tirkizno plavom bojom mora. Duž plaže ima puno barova, restorana i prodavnica. Do plaže je najlakše doći taksijem koji košta 8 dolara u jednom pravcu, a sama vožnja od luke do plaže traje manje od deset minuta. Članovi posada bordova koji staju u Kosta Maju imaju popust od 50%, tako da je cena prevoza za njih 4 dolara. Većina barova na plaži nudi i besplatni bežični internet i udobne ležaljke, pa ako ste kojim slulajem poneli svoj laptop moći ćete da pričate sa svojima kod kuće dok ste zavaljenji u ležaljku i ispijate neko egzotično osveženje. Cene pića i hrane su pristupačne, a neretko će vas na plaži obleteti meksikanke koje nude jeftinu masažu. Novo naselje koje je izgrađeno neposredno pored luke, nosi naziv Novi Mahahual i kada su brodovi u luci, ovo mesto je prepuno gostiju sa brodova.

Pogled na pir

Kosta Maja ima novi i moderan turistički šoping mol. Centralni trg u molu je prepoznatljiv po atraktivnim bazenima i „swim-up“ barovima. Postoji nekoliko prodavnica nakita, dijamanata, satova, i mnogo malih prodavnica koje prodaju suvenire. Šoping mol je otvoren samo za putnike sa brodova koji pristaju u luku. Iz Kosta Maje je najlakše i najbrže doći do ruševina drevnog grada Maja u Jukatanu (Yukatan).

Kosta Maja nudi svojim gostima bogatstvo kulture i obrazovanja. Putnici sa kruzera su pozvani da dožive neverovatno iskustvo života u autentičnom Maja gradu, uključujući posete stvarnim Maja porodicama. Možete učestvovati u njihovim dnevnim aktivnostima, probati tradicionalna jela Maja, kao što je pile pečeno u zemlji, ručno napravljene tortilje, lokalno egzotično voće i povrće… U neposrednoj blizini se nalaze i ruševine gradova Maja kao što su Kohunlich i Chacchoben koji datiraju iz 500. godine. Ova područja pružaju posetiocima priliku da upoznaju drevnu civilizaciju Maja iz prve ruke.

Ovo turističko mesto je pretrpelo velika oštećenja usled uragana Din u avgustu 2007. godine. Tek oktobra 2008. je uplovio prvi brod posle uranaga, nakon što su sanirana oštećenja na luci.

Pogledajte foto galeriju


0 komentaraOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *